Ярославська порода

Походження та поширення


У XIX столітті цей худобу вивели в Ярославській губернії шляхом селекційної роботи для забезпечення російських міст молочною продукцією, пізніше ці корівки з’явилися і в інших регіонах Росії — Вологодської, Іванівської, Калінінської, Костромської, Тюменської і інших областях. На самому початку відбір проводився по масті великої рогатої худоби, значно пізніше — виходячи з молочної продуктивності і жирності молока. Для збільшення названих показників і вдосконалення конституції в 1980-х роках здійснювалося міжпороднесхрещування з биками-голштинами. Станом на 1 січня 1985 року поголів’я худоби цієї породи в Росії досягло 802 тисячі голів.

Опис Ярославської породи корів


Нескладне і вугласте тіло ярославських корівок доповнено широко розставленими ребрами, невеликими грудьми, довгою вузькою головою і такий же шиєю, а також нерозвиненими м’язами. Рівна спина великої рогатої худоби закінчується среднешірокім хрестцем і великим вим’ям. Доросле корова важить близько півтонни, а чоловіча особина — трохи більше, проте бик-виробник здатний виростати до 800 кг. При якісному змісті і правильному харчуванні можна досягти молочної продуктивності в 2,5-3,5 тонн, а при професійному підході — понад 6 тонн. Жирність молока буде відповідно не нижче 4,2% і 5,22%.