Холмогорская порода

Походження та поширення


Ці тварини з’явилися в XVII столітті в Холмогорском районі Архангельської області і тоді ж їх почали активно схрещувати з биками-іноземцями, але внаслідок непристосованості ввезеного великої рогатої худоби до суворих погодних умов, а також через зниження жирності молока у селекціонованих корів-холмогорок експеримент довелося припинити. Але в 1980-х роках Холмогорское маточне поголів’я почали схрещувати з биками-голштинами і в підсумку отримали кілька нових порід, але до достовірного зростання молочної продуктивності корів це не привело. А в даний час чистокровні Холмогорка здебільшого містяться в гірших умовах порівняно з чорно-строкатими або голштінізірованних холмогорські корів.

Опис Холмогорської породи корів


Серед найбільш поширених ознак екстер’єру холмогорок — міцна статура з широкими кістками, довгий тулуб з піднесеним хрестцем і широким задом, рівні груди і поперек, невелике вим’я, високі стійкі кінцівки і середньої товщини еластична шкіра. Корови досягають живої ваги в 450-490 кг, бики — 820-950 кг, при ідеальних умовах утримання їх масу реально збільшити ще приблизно на центнер. В середньому ця порода великої рогатої худоби дає до 3,3 тонн молока протягом однієї лактації, але іноді показник доходить і до 5 тонн. Жирність молока коливається в межах 3,6-3,8%.