Чорно-ряба порода

Походження та поширення

Радянський велику рогату худобу молочного напрямку і високою, в тому числі м’ясної, продуктивності. Має характерний окрас, за що і отримала свою назву. Іноді її помилково ототожнюють з голштинської породою. На початку 1930-х років тварини чорно-рябої забарвлення завозилися в СРСР з Німеччини та країн Прибалтики. Також цю породу отримували шляхом схрещування місцевих корів з биками, що поставляються з Нідерландів, а остаточно її затвердили в 1959 році після диференціації тварин з червоним забарвленням. До кінця 1970-х років чисельність тварин чорно-рябої забарвлення перевищила 10 млн голів.

Опис Чорно-рябої породи корів

Ці тварини мають велике, характерно подовжене тулуб, витягнуту голову і коротку шию. У них сірі роги, чашеобразное вим’я з нерівними частками і прилегла задня пара сосків. Також ВРХ відрізняються широкою попереком і глибокими грудьми. Корови в живій вазі досягають 650 кг, бики — 900 кг. Для них характерна висока продуктивність молока — до 5,5-6 тонн в рік. Жирність продукту становить близько 3,5%, але може досягати 3,7-3,9%. Зміст білкових з’єднань коливається в межах 3,2%. Для збільшення продуктивності чорно-рябої худоби його схрещують з близької за походженням породою — голштино-фризької